Taco to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, które zdobyło popularność na całym świecie.
Taco – ciekawostki i informacje
- Podstawowe składniki: Podstawowym składnikiem taco jest tortilla, cienkie, okrągłe placki z mąki kukurydzianej lub mąki pszennej. Tortilla jest zazwyczaj podgrzewana, a następnie na nią kładzie się różnego rodzaju nadzienie.
- Nadzienie: Nadzienie taco może zawierać różne składniki, takie jak mięso (na przykład wołowina, wieprzowina, drób, ryby), fasola, warzywa, ser, a także różne sosy i przyprawy. Składniki te mogą być smażone, pieczone, grillowane lub gotowane.
- Rodzaje taco: Istnieje wiele różnych rodzajów taco, w zależności od składników i sposobu przygotowania. Na przykład, tacos al pastor to popularny typ taco z wieprzowiną marynowaną w sosie adobo i ananasem. Tacos de pescado, czyli taco z rybą, to popularne danie na wybrzeżu Meksyku.
- Dodatki: Do taco często dodaje się różne sosy, takie jak guacamole, salsa, kremowy sos z jalapeno. Mogą być również podawane z limonką, która jest ściskana na wierzch tuż przed spożyciem.
- Spożywanie: Taco są zazwyczaj jedzone ręcznie. Tortilla jest zwijana lub składana dookoła nadzienia, tworząc łatwe do jedzenia danie „na wynos”.
- Rozpowszechnienie: Taco, pierwotnie pochodzące z Meksyku, są teraz popularne na całym świecie. Wiele krajów ma swoje własne wersje taco, które mogą różnić się od tradycyjnych meksykańskich przepisów.
- Dzień Taco: 4 października obchodzony jest jako Narodowy Dzień Taco w Stanach Zjednoczonych, podczas którego ludzie świętują jedząc i gotując taco.