Kolorowanki Kapusta

Kapusta jest warzywem z rodziny krzyżowych, do której należą także brokuły, kalafior, brukselka, jarmuż i rzodkiewki. Jest jednym z najstarszych warzyw uprawnych, znana od przeszło 3000 lat. Kapusta jest bardzo wszechstronna i jest składnikiem wielu potraw na całym świecie.

Kapusta – ciekawostki i informacje

  1. Odżywianie: Kapusta jest bardzo zdrowa – jest niskokaloryczna, ale bogata w witaminy (zwłaszcza witaminę C i K) oraz minerały. Zawiera również duże ilości błonnika oraz składniki odżywcze o potencjalnie przeciwnowotworowym działaniu, takie jak sulforafan i indol-3-karbinol.
  2. Rodzaje: Istnieje wiele odmian kapusty, w tym kapusta biała, czerwona, pekińska, włoska (savoy), kiszona oraz kapusta brukselka.
  3. Uprawa: Kapusta jest łatwa do uprawy w umiarkowanych klimatach i może być uprawiana przez cały rok. Niektóre odmiany preferują chłodniejsze warunki i są uprawiane w okresie jesieni i zimy.
  4. Użytkowanie: Kapusta jest często używana w gotowaniu. Może być jedzona na surowo, gotowana, duszona, smażona, fermentowana (na przykład jako kapusta kiszona) lub używana do przygotowania różnego rodzaju zup, gulaszy, sałatek i innych potraw.
  5. Na świecie: Kapusta jest podstawowym składnikiem wielu kuchni na całym świecie. Na przykład, w kuchni wschodnioeuropejskiej kapusta kiszona jest składnikiem bigosu, a w kuchni niemieckiej kapusta czerwona jest często serwowana z kaczką lub gęsią. W Korei popularne jest kimchi, pikantne danie z fermentowanej kapusty napa.
  6. Przechowywanie: Kapusta jest łatwa do przechowywania. Może być przechowywana w chłodnym miejscu przez kilka tygodni, a kapusta kiszona może być przechowywana przez wiele miesięcy.
.pf-title{ display:none; } .tdi_55{ display:none; } .tdb-title-text{ display:none; }